GBC
Размер на шрифта: - / +

Новини

НАЧАЛОНачало

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!


УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА, СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ,

Днес е свещена дата за всички нас, защото на този ден в славната 1878 година след 5-вековно робство, България възкръсва за нов живот. Една империя признава свободата на един малък, но корав народ. На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор, с който отбелязваме края на една война. Тази война за нас – българите, е символ на успеха на националните борби, символ на мечтите, символ на новото национално самочувствие и достойнство. На днешния ден, благодарение на хиляди знайни и незнайни герои, е поставено началото на онази Трета България, на която историята бе отредила да се намира на кръстопътя между Запада и Изтока, между Европа и Азия, там, където така сложно и съдбовно се преплитат интересите на великите сили.
3-ти март е доказателството, че жертвите от Априлското въстание не са били напразни, че хилядите доброволци, загинали, сражавайки се в руско-турската освободителна война, са дали живота си в името на най-святото – в името на България!
Пътят на свободата, започва от хайдушките пътеки, минава през нелегалните комитети на Левски, узрява в саможертвата, изкачва стръмните сипеи на Ботевия Вола, за да се стигне до днешната свещена дата.
Постепенно бяха изградени новите български институции, беше изградена и утвърдена новата, съвременна и европейска българска държавност. Нека бъдем достойни за славата, която ни завещаха нашите предци! Да бъдем истински българи. Да сведем чела в знак на признателност пред хилядите жертви, които са положили своите кости по пътя към победата.

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!

ИНЖ. ФИЛЧО ФИЛЕВ,
КМЕТ НА ОБЩИНА ПРОВАДИЯ


Всички права запазени! ©Община Провадия ©2008-2012

Suzara web design®