GBC
Размер на шрифта: - / +

Новини

НАЧАЛОНачало

АКЦИЯ ПО КРЪВОДАРЯВАНЕ


Районен център по трансфузионна хематология – гр.Варна в партньорство с Община Провадия организират АКЦИЯ ПО КРЪВОДАРЯВАНЕ, която ще се проведе на 06.10.2016г. от 08,30 до 12,30 часа в зала №119 на административната сграда на Община Провадия. Чрез кръводаряването ще бъдат обезпечени с кръв и кръвни продукти потребностите на пациентите на всички лечебни заведения в област Варна.
Един от най-важните и решаващи фактори при спешни случаи и лечение на болни е наличието на кръв от всички кръвни групи. Единствен източник за това е човекът – дарител, който в името на живота и здравето на всички нуждаещи се хора.
На всеки кръводарител ще бъде предоставена подкрепително – тонизираща храна във вид на ваучер, на стойност 20,00 лева и служебна бележка за ползване на отпуск по чл.157, ал.1, т.2 от Кодекса на труда.

Кой може да дарява кръв?
Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години може да стане дарител.
Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.
Как да се подготвим за кръводаряването?
Два-три дни преди акта на кръводаряване човек трябва да се храни редовно и разнообразно – това заздравява силите на организма и повишава качеството на кръвта. Кръводаряването не трябва да се извършва на гладно. Кръводарителя трябва да е сигурен, че е здрав и отпочинал. След кръводаряването се приемат повече калорични течности и храни.
Каква е процедура за даряване на кръв?
Попълва се въпросник относно вашето здравословно състояние.
Следват:
• Предварително изследване на кандидат кръводарителя - вземат се няколко капки кръв от пръста за експресно определяне на кръвна група и хемоглобин. Ако хемоглобинът е под 125 г/л за жените и под 135 г/л за мъжете, кръводаряването не се разрешава.
• Кръводаряване - количеството на дарената кръв е между 405 и 450 мл. Сакът, в които тя се събира, има специален разтвор с обем 63 мл. Той подържа живота на кръвните клетки и благодарение на него кръвта и кръвните съставки запазват лечебните си качества в срок до 36 дни.
Важно: Ако по време на кръводаряването дарителят се почувства зле, процесът на кръвовземане се преустановява. В този случай дарената кръв няма качества да се прелее на пациент, но не се изхвърля. Използва се за производство на кръвни продукти с определен лечебен ефект.
Описаната процедурата трае най-много 40 мин.
Какво се препоръчва след кръводаряване?
Компресивната превръзка следва да остане на ръката Ви най-малко 2 (два) часа.
Препоръчваме да не пушите най-малко 2 (два) часа след приключване на кръвовземането.
Не натоварвайте ръката на убождането най-малко 4 (четири) часа след приключване на кръвовземането.
Постарайте се да приемате повече калорични течности и храни в първите 3 (три) дни след кръвовземането. През първите 24 часа обемът на взетата кръв се възстановява напълно. Вегетарианската храна не пречи за възстановявянето.
За колко време се възстановява кръвта?
Количествено кръвта се възстановява за около едно денонощие, а качествено – за 3-4 седмици.
Важно за кръводаряването
Кръводарителят дарява 450 мл. кръв.
Всички консумативи, които се използват по време на кръводаряването са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба. Не съществува никаква възможност от заразяване със СПИН или друга инфекция, предавана по кръвен път.
Кръводаряването е полезно. То стимулира процес на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма.
Кръводарителите получават 2 дни платен отпуск (чл. 157, ал. 1, т. 2 от Кодекса на труда), и подкрепителна закуска
Кой се нуждае от дарената кръв?
Кръвта се използва за лечение при пациенти с остри кръвозагуби, причинени от травми, за лечение на тежки изгаряния, при планови и спешни хирургични и акушерски интервенции, при AB0 и Rh несъвместимост на майката и плода, за лечение на злокачествени заболявания, както и за подържане живота на пациенти с различни вродени анемии и хемофилии.

Кой не може да дарява кръв?
Не се допускат хора, които страдат от заболявания като СПИН, хепатит, сифилис, туберкулоза, токсоплазмоза, бруцелоза, отосклероза и Мениеров синдром, бронхит, алергии, хроничен остеомиелит и деформации на костите, ревматизъм, язва на стомаха или дванадесетопръстника, псориазис, екземи по кожата, глаукома и т.н.
Противопоказани са всички остри заразни болести (през време на боледуването и реконвалесцентния период). Хората, които са имали контакт със заразно болни – за период, равен на инкубационния, също не могат да даряват кръв. Проблем е наличието на сърдечно-съдово заболяване, тропически инфекции, костно-мозъчни, бъбречни и чернодробни прблеми.
Кръводаряване не се извършва и в случаи, когато по преценка на лекаря или освидетелстващото лице този акт на съпричастност представлява опасност за здравето на дарителя.


Всички права запазени! ©Община Провадия ©2008-2012

Suzara web design®