GBC
Размер на шрифта: - / +

Новини

НАЧАЛОНачало

ПРИКЛЮЧИ ПРОЕКТА НА ОБЩИНА ПРОВАДИЯ „БЯЛОТО ЗЛАТО НА ЕВРОПА“


На 9 май 2018 година в механа „Войводи“ – гр. Провадия се проведе кулинарният конкурс-изложение „Вкусното изкуство“. Изложението бе част от проекта на Община Провадия „Бялото злато на Европа“. Събитието премина при изключително голям интерес от страна на гражданите и гостите на общината. В деня преди събитието, на площада в град Провадия бяха монтирани две брандирани шатри, на които доброволци раздаваха информационни листовки. В тях се разясняваха възможностите, отговорностите и ползите от ротационното председателството на България на ЕС; утвърждаването на образа на страната ни като равноправен член и надежден партньор в ЕС; информация за най-стария в Европа градски и солодобивен център Провадия-Солницата и значението на солта в различните аспекти на приложението й в човешкия живот.
Заявки за участие в изложението „Вкусното изкуство“ подадоха 23-ма участници в двете категории – групови и индивидуални. Приготвени и изложени бяха петдесет кулинарни изделия. В изложението се включиха представители на ПГХРТ „Цар Симеон Велики“ – гр. Провадия, ресторант „Овеч“ – гр. Провадия, ресторант „Вълшебен извор“ – гр. Девня, Защитено жилище - гр. Провадия, пенсионерски клуб „Ст.Боранов“ - с. Кривня, детска градина „Щастливо детство“ - с. Бозвелийско, читалищата в селата Равна, Житница, Комарево и Блъсково. Тринадесетте индивидуални участници бяха както от град Провадия, така и от съставните села на общината, а възрастовият им диапазон варираше от 8 до 66 години. На вниманието на публика и жури бяха презентирани ястия и хлебни изделия от българската национална кухня и от националните кухни на страните членки на Европейския съюз. Приготвени с много старание и завидно умение от любители и професионалисти готвачи, на красиво подредените маси се редуваха „Рататуй“, „Лазаня“, „Капама по горнянски“, „Рибена чорба“, „Блъсковски платеки“, „Кривненска баница на мускички“ , „Равненска червена яхния“ и още много други вкусни изкушения.
Журито беше много затруднено да определи победителите в конкурса. Под председателството на шеф Иван Звездев работиха прецизно и останалите членове от неговия състав: Анатоли Атанасов – заместник-кмет на Община Провадия, Гергана Аврамова – администратор на кулинарния блог „Супичка“, шеф Владимир Василев - член на Българската асоциация на професионалните готвачи, шеф Димитрина Петрова – главен готвач в механа „Войводи“ – гр. Провадия.
Присъдени бяха предметни награди, тематично свързани с кулинарното изкуство. Всички получиха грамота за участие, а класираните на първите три места и диплом, подписани от председателя на журито Иван Звездев.
Ето и крайното класиране на участвалите в изложението „Вкусното изкуство“:
Категория ГРУПОВИ УЧАСТНИЦИ
Раздел ОСНОВНО ЯСТИЕ
1-ва награда – ресторант „Вълшебен извор“ - гр. Девня за „Щраусова трилогия с пъдпъдък и бял амур, гарнирано с ризото от див ориз и манатарки“;
2-ра награда – ресторант „Овеч“ - гр. Провадия за ястието „Патешко магре с карамелизирани ябълки“;
3-та награда – ПГХРТ „Цар Симеон Велики“ гр. Провадия за ястието „Задушено свинско месо шпиковано със зеленчуци, бордирано с бекон, сос от печено и гарнитура“.
Раздел ХЛЕБНО ИЗДЕЛИЕ
1-ва награда – ресторант „Вълшебен извор“ - гр. Девня за „Слънчева питка с пармезан и песто „Дженовезе““;
2-ра награда – НЧ „Н. Й. Вапцаров“ - с. Житница за „Бургуджийска питка“
3-та награда – Защитено жилище - гр. Провадия за „Питка по мъжки“.

Категория ИНДИВИДУАЛНИ УЧАСТНИЦИ
Раздел ОСНОВНО ЯСТИЕ
1-ва награда – Кирил Великов – гр. Варна за ястието „Агнешки котлети с билкова коричка“;
2-ра награда – Десислава Боева - гр. Провадия за ястието „Миш-маш“;
3-та награда – Мария Николова - гр. Провадия за ястието „Лазаня със сос „Болонезе““.

Раздел ХЛЕБНО ИЗДЕЛИЕ
1-ва награда – Симона Стефкова - гр. Провадия за „Кошнички от тесто с плънка от домашно приготвени сирене и кашкавал“;
2-ра награда – Росица Керанчева - гр. Провадия за „Великденска пита - кошница“;
3-та награда – Богдана Стойчева - гр. Варна за „Питка „Слънце““.
Журито присъди и три специални награди:
Наградата „Млад талант“ грабна осемгодишният Емил Ивелинов от гр.Провадия за ястието „Шишчета от кайма“
Специалната награда за най-оригинална презентация бе присъдена на Валентин Железов от гр. Провадия.
А специалната награда „Най-добро представяне на регионална кухня“ спечели Мария Милкова от гр. Провадия за двете си ястия „Добруджански малай“ и „Кнежанска лютика“.
Публиката на кулинарното изложение присъди своята награда на НЧ „Светлина“ с. Равна за „Охлюви с булгур по равненски“.
Всички участници и гости на „Вкусното изкуство“ получиха специален сувенир – дървена солничка с логото на проекта. За доброто настроение на присъстващите се погрижиха народната певица Ана-Мария и оркестърът на механа „Войводи“.
Община Провадия изказва искрени благодарности на всички участници за положените усилия и представените вкусни изкушения, на журито – за неговата прецизна и професионална работа, на механа „Войводи“ гр. Провадия за любезното домакинство и оказаното съдействие, на преподавателите от ПГХРТ „Цар Симеон Велики“ Провадия г-жа Светлана Иванова и г-жа Илияна Цанкова за оказаната методическа помощ.

Снимки от събитието можете да видите тук

Всички права запазени! ©Община Провадия ©2008-2012

Suzara web design®