GBC
Размер на шрифта: - / +

Новини

НАЧАЛОНачало

Слово за 3-ти март на Кмета на Община Провадия


ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК,
УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА!


Трети март e денят, в който всеки българин отдава заслужена почит пред саможертвата на хиляди герои, загинали за свободата на Отечеството и благодари на Русия за неоценимата помощ.
Преди 141 години сбъднатата мечта на българина за свое свободно отечество му даде дързост и сили да изгради държавата си. Държава независима, бързо прогресираща и бързо догонваща развитите европейски страни.
141 години след датата на подписването на Санстефанския мирен договор, ние се прекланяме пред великия подвиг на българските опълченци, пред храбреците, които с чутовна сила записват най-светлата страница в новата българска история – първата страница на нейната свобода.
Трети март е денят, в който отдаваме своята признателност към жертвите дадени от руски, украински, финландски, румънски, полски и много други воини, загинали в Руско-турската освободителна война.
Трети март ни е скъп, защото е символ на възстановяването на българската държавност след почти половинвековно прекъсване.
Вярата и надеждата дошли със свободата дадоха куража на следосвобожденските българи да направят своето Съединение. Те им дадоха силата да вдигнат Кресненско-Разложкото и Илинденско-Преображенското въстание. Тази вяра и тази надежда дадоха на българския народ сила да изнесе на плещите си най-тежката част от Балканските, Първата и Втората световни войни. Те му помогнаха да покаже невиждана храброст при Одрин и Булаир, при Чатáлджа и Дойран – по цялата многострадална балканска земя. Тежките изпитания, през които българинът трябваше да премине в своя път към освобождение и обединение, го научиха – с мъдрост и вяра да надгражда постигнатото.
В деня на Националня празник на тържествената заря-проверка чуваме традиционно имената на много заслужили българи, отдали силите и живота си за свободата и бъдещето на отечеството ни. Имена на будители и учители, писатели и журналисти, идеолози и водачи на национално-освободителните ни движения, родолюбиви държавници на нова България. Прекланяме се пред святото им дело, което имаме дълга да опазим и достойно да продължим в името на Майка България.
Честит Национален празник, уважаеми госпожи и господа и дълбок поклон пред святото дело на борците на българската свобода и независимост!

С УВАЖЕНИЕ,
ИНЖ. ФИЛЧО ФИЛЕВ
КМЕТ НА ОБЩИНА ПРОВАДИЯ


Всички права запазени! ©Община Провадия ©2008-2012

Suzara web design®