GBC
Размер на шрифта: - / +

Новини

НАЧАЛОНачало

Слово на Кмета на Община Провадия по повод 22 септември - Деня на независимостта


ЧЕСТИТ ДЕН НА НЕЗАВИСИМОСТТА, УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ!
Обявяването на Независимостта на България на 22.ІХ.1908г. е сред забележителните събития в новата българска история. Постепенно преодоляло еуфорията от Освобождението, в началото на ХХ век българското общество поема с бързи стъпки по пътя на модерността. Този път е свързан с важния акт на независимостта – вратата, през която България преминава, за да се нареди сред останалите равноправни страни в европейския свят.
Така тридесет години след Берлинския конгрес България логично заема полагащото й се място сред независимите държави в Европа. Въпреки че тя вече е постигнала своята политическа и икономическа свобода, с това действие е завършен дългият процес на възраждане на българската държава. С този акт е показано на света, че нито унизителните клаузи на Берлинския договор, нито чуждите интереси са в състояние да потиснат стремежа на един народ към независимост.
Всеки българин с чувство на гордост трябва да запечата в съзнанието си тази дата, защото както Съединението, така и провъзгласяването на независимото Царство България, дело, продиктувано само от български интереси.
Нека на този ден, 111 години след паметния 22 септември 1908 година, си пожелаем да бъдем достойни граждани. Нека имаме мъдростта и прозорливостта за бъдещето следвайки оставените ни завети и така да издигаме авторитета на България в общото Европейско семейство!

С УВАЖЕНИЕ,
ИНЖ. ФИЛЧО ФИЛЕВ
КМЕТ НА ОБЩИНА ПРОВАДИЯ

Всички права запазени! ©Община Провадия ©2008-2012

Suzara web design®