GBC
Размер на шрифта: - / +

Новини

НАЧАЛОНачало

Скалният манастир „Шашкъните“ отново е достъпен за посетители


Преди три месеца неизвестни лица изрязаха и откраднаха ходовата част от стоманения висящ мост, водещ до скалния манастир „Шашкъните“ над квартал Север. Мостът бе затворен за посетители по предписание на РИОСВ-гр.Варна през 2009г. след сигнал на Българското дружество за защита на птиците, във връзка с опазването на защитен вид орел. Община Провадия осъществи преграждане на моста с метална решетка и бодлива тел. Поставени бяха обозначителни табели, информиращи посетителите, че мостът е затворен и се охранява. За жалост табелите изчезнаха, имаше няколко прореза в металната преграда и цялото мостово съоръжение бе сериозно повредено и опасно за ползване.
Община Провадия уведомява жителите и гостите на общината, че металният мост до скалния манастир „Шашкъните“ вече е ремонтиран, фирма „Димакс плюс ЕООД“ Варна направи и техническа експертиза на съоръжението и то е безопасно за ползване. Предписанието на РИОСВ Варна за затваряне на достъпа до манастира ежегодно през времето от 1 април до 15 август, остава в сила. През останалото време на годината любителите на пешеходния туризъм могат да се радват на прекрасната природа и историческите находки в килиите на скалния манастир.
Община Провадия не е в състояние да осигури охрана за всички исторически, археологически и архитектурни обекти, защитени местности и територии, природни феномени и забележителности, намиращи се на нейната територия. Обръщаме се към всички туристи, жители и гости на общината да пазят това, което имаме, което сме създали и обновили, за да оставим на идните поколения богато културно-историческо наследство и възможността да се радват на красивата ни природа!


Всички права запазени! ©Община Провадия ©2008-2012

Suzara web design®