GBC
Размер на шрифта: - / +

Новини

НАЧАЛОНачало

Поздрав на Кмета на Община Провадия по случай 1-ви ноември - Деня на народните будители7


УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ,
УВАЖАЕМИ ДЕЙЦИ НА ПРОСВЕТАТА И КУЛТУРАТА,
УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,
В подкрепа на вярата, че идеалите на Възраждането са живи и днес, всяка година на 1-ви ноември отдаваме почит към всички книжовни рицари, наречени будители, от които нашето съвремие безусловно се нуждае.
Денят на народните будители е отреден за признателност към делата на онези българи, които самоотвержено са водили и водят българския народ - както в миналото, така и в настоящето - към просвета и култура. Завещаната от тях в миналото идея, че будността е най-важната предпоставка за едно по-добро бъдеще, е валидна и днес. Убеден съм, че всички Вие успешно продължавате тяхното дело, съхранило вечния български дух, вечния стремеж към овладяване на знанието, вечното движение напред. Не преставайте да будите съзнанието на младото поколение за нашето наследство, което съхраняваме и разпространяваме през вековете за едно по-добро бъдеще на българския народ. Обогатявайте и опазвайте българската духовност и копнежа по нови хоризонти в образованието и културата!
Нашите средновековни предци вярвали, че „Голи са без книги всички народи!”, а надписът върху колоната на хан Омуртаг гласи: „Човек и добре да живее, умира. И друг се ражда. И нека родените по-късно помнят!” Нека помним, че духовното просвещение на българския народ е дало тласък на национално-освободителното ни движение, а будителите са осигурили историческата връзка между революция и просвета.
Заветите и традициите създадени от тях, ще пребъдат и винаги ще предизвикват нашето преклонение и възхищение.

ЧЕСТИТ ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ!

С УВАЖЕНИЕ,

Д.Т.Н. ИНЖ.ЖОРО ИЛЧЕВ,
КМЕТ НА ОБЩИНА ПРОВАДИЯ

Всички права запазени! ©Община Провадия ©2008-2012

Suzara web design®